Kohalikust elust IV

Mis me siis oleme siin teinud lisaks viiruse uudiste jälgimisele? Uudiste jälgimine on oluline, sest esiteks võib sellest oleneda see, kuidas ja millal me koju tagasi saame ja kas ja kuhu me siin vahepeal enda kohapealsest kodust üldse reisida saame. Homme igatahes lähme Tortuguerosse, kui meil õnnestub saada busside peale jne, sest kohale jõuab kahe bussi ja paadiga, kuid meil on ainult esimese bussi ilma kellaajata pilet ning kõik avaliku ruumi tegevused tõmmatakse 50% koomale ehk siis oletavasti võib täita bussid maksimaalselt 50% inimestega. Rõõm meile sülle kukkunud lennukrediidist võib olla ka üürike, sest kuigi Guatemala asemel saaks nt Mexico Citysse kenasti lennata, võib mõistagi juhtuda, et me ei saa siin sel ajal kuskile lennata. Seega ootame ja peame otsustama tõenäoliselt vahetult enne potentsiaalset nädalavahetust. Vähemalt saan otse aknast õhtuti päikeseloojangut pildistada.

Üldiselt on Costa Ricas olukord sarnane Eestile (praeguse seisuga suutis üks arst siin 17 teist inimest nakatada), küllap lähipäevil pannakse ka kõik koolid kinni. Mina peaksin ettekande tegema 23. märtsil, näis, kas sel ajal keegi üldse ülikoolis kohal veel käib, sest sel kolmapäeval toimunud seminaris oli juba kaks korda vähem rahvast, kui kuu aega tagasi. V-o juhus, kes teab. Kohalik tervishoiusüsteem peaks olema regiooni parim, aga eks samas ole palju ka täiesti vaeseid, kes ilma veeta jne, nii et kui midagi vohama hakkab, siis läheb asi ikka kurjaks. Lisaks lubati kõigile – lisaks kodanikele ka turistidele ja isegi illegaalsetele immigrantidele –, kes viiruse sümptomitega, tasuta ravi. Meil siin enda peenes condos ei oleks karantiinis nii kaua ehk viga, kui jõusaali ja basseini saab kasutada ja kuskilt toitu saab tellida. Kuigi see polnud kindlasti see põhjus, miks siia sai tuldud.

Kohalik raha on väheväärtuslik, aga ilus, ja liigub küllalt palju siia-sinna euro suhtes: olen näinud suhet 1:600, aga ka suhet 1:650+. Seega tuleb kaval olla ja välja võtta siis, kui kohalik  nõrgem. Pildilt on ka näha, et vahe väiksema ja suurema väärtusega kupüüri vahel on ka füüsiliselt päris suur.

Ükspäev Costa Rica kohta teadmisi ammutades jõudsin ka sellise lõbusa looni (poolvaba jutustus Wikipedia põhjal): Costa Rica katkestas 1. juunil 2007 diplomaatilised sidemed Taiwaniga, tunnustades Hiina Rahvavabariiki ning oli seda tehes esimene Kesk-Ameerika riikidest. President Sánchez tunnistas, et tegevus tulenes majanduslikest huvidest. Hiina ehitas vastuseks San Josésse 100 miljoni dollarise jalgpallistaadioni. Ehitamisest võttis osa umbes 600 Hiina töötajat ning see avati 2011. aasta märtsis Costa Rica ja Hiina rahvusmeeskondade vahelise matšiga.

Join the Conversation

8 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *