Kohalikust elust VI ehk teadagi millest

Eks nüüdsest edasi võibki suure blogi vist ümber koroonablogiks nimetada, sest küllap eelkõige tiirleb kõik siin selle ümber. Olukorrast Costa Ricas: praegu on siin kinnitatud nakatanuid 177, esmaspäeval oli 158, negatiivse tulemuse on saanud 1619 inimest.

Rannad on riigi käsul kinni alates eilsest, kuigi juba reedest sulgesid paljud regioonid enda initsiatiivil rannad: politsei kontrollib ja ütleb, et väga probleeme ei ole. Väidetavalt ootab eirajaid isegi kriminaalkaristus. Mis puudutab randu, siis selles sisuliselt erarannas nädalavahetusel veel saime olla, aga kui tahtsime tagasiteel Uvita randa korra pildistama minna, siis tõepoolest olid ametnikud ees ja ei lasknud. Ja Jaco rannast mööda sõites paistis justkui vähemalt üks inimene olevat rannas, aga muidu oli tühi. Võimalik, et sel hetkel kehtis seal veel see loogika, et kahekesi ja koeraga jalutama minna võib, aga seltskonnaga ei tohi.

Autoga ei tohi niisama sõita enam tänasest alates kl 22-5 ehk öösel, v.a kaubandus jms, aga kes see nii väga tahabki sõita sel ajal pimedas? Teisalt selle vastu eksimise korral saadav trahv 40 eurot just ka väga suur pole. Kirikud pandid kinni esmaspäevast, kohalikele võib olla päris raske. Samas Semana santa ehk lihavõtete ajal mitu päeva kestvad suured religioossed pidustused tühistati juba kohe eriolukorra alguses. Tavalised pargid jm pandi kinni vist u samal ajal kui rahvuspargid eelmisel nädalal.

Lisaks kehtestati kord, et kõik siinsed residendid (nii ajutised ja püsivad kui ka need, kelle residendistaatus on alles taotlemisel), kes alates praegusest lahkuvad, kaotavad oma residendi staatuse. Seejuures on ehk huvitav välja tuua kohaliku kolme kõige populaarsema residendi staatuse andmise alused. Nimelt saab residendiks: kui pension on vähemalt 1000 USA dollarit, kui kindel sissetulek on orienteeruvalt kaheks aastaks vähemalt 2500 dollarit või kui ostad Costa Ricas kinnisvara 200 000 dollari eest. On ikka kavalad, kas pole? No tegelikult on muidugi võimalik saada residendiks veel perekondlike sidemete kaudu, teha oma ettevõte, olla palgatöötaja kohalikus firmas jne.

Käivad jutud, et selle uue korra/määruse põhjuseks on asjaolu, et kõrvalriigi Nicaragua president Ortega (keda kutsutakse ka hellitlevalt diktaatoriks) ei hooli viirusest ega enda rahvast, kutsub muudkui hoogsalt inimesi enda toetuseks marssima ja ka Semana Santat hoogsalt tähistama. Seda olukorras, kus mujal ümberringi on kõik üritused keelatud. Ning kuna tõenäoliselt soovivad paljud siinsed nikaraagualased minna selleks ajaks koju ning hiljem tagasi tulla, on Costa Rica täiesti mõistetavalt mures ja ei soovi tagajärgedega tegeleda. Nagunii tuleb sealtpoolt iga nädal vist vähemalt 500 illegaalset immigranti, aga eks nad nüüd ponnistavad, et enda piiri paremini valvata.

Pühapäeval teel tagasi siinsesse koju märkasime enda ees maanteel autot, mis sõitis maru kahtlaselt ja ei püsinud korralikult teel. Jõudsime mitut varianti kaaluda, et kas purjus või terviserike, aga siis mööda sõites lõpuks nägime, et sees kaks maskidega tüüpi, mistõttu kahtlustasime, et äkki mingid palavikus koroonahaiged ja sõitsid San Jose haiglasse vm. No Lauri pakkus, et v-o ka lihtsalt ei osanud autoga sõita.

Täna anti ka teada, et suurriik Hiina toetab Costa Ricat testide jm vajaliku meditsiinivarustusega. Ise ka rõõmustavad, et tore, et vastastikused head suhted ikka toimivad, nii et nagu ühes varasemas postituses viidatud, siis tundub, et oma nn moraalsete väärtuste ohverdamine riigi majanduslikele huvidele võib osutuda kasulikuks ka teistes sfäärides. 

Igatahes on Costa Rica saanud isegi kohalikult ÜRO esindajalt kiita hea reageerimise eest, tuuakse välja,  et rahvuslik viinatehas toodab nüüd rahvusnapsi Guaro asemel tublisti kätepuhastusvahendit ja postiteenus aitab seda laiali toimetada. Päris leviv arusaam siinsetes expattide FB gruppides on ka see, et siin on parem ja turvalisem kui USAs. Kahjuks tuleb tõdeda, et nagu ka USAl, ei ole ka mitte kõigil teistel Ladina-Ameerika riikidel oma praeguste liidritega vedanud, ning see ebaõnn ilmselgelt võimendub ja väljendub veel selgemalt praeguses olukorras.

Meie elame muidu ilusasti, olles poolisolatsiooni juba paar kuud harjutanud, aga peame leidma endale mingi uue liigutamise viisi. Eile käisin natuke kõndimas, et vaadata, kas ja kuhu suunas saaks joosta või kõndida. Tundub et pigem kiirkõndida kui joosta, sest pidevalt tuleb olla tähelepanelik selles osas, kuhu astud jne. Ühtlasi tundub, et seda tasub teha igaks juhuks kahekesi ja enne pimedat. Ja lõpetuseks üks pilt sellest, kus me kindlasti jooksmas ei hakka käima.

Join the Conversation

No comments

  1. Toetan väga tugevalt seda kõndimas/jooksmas käimise mõtet (niikaua kui veel lastakse) – ja veel tugevamalt seda , et kahekesi ja päeval ja hoiduda kahtlastst kohtadest.

    1. Kõik on kinni: jõusaal, katuseterrass ja katusesaal, ja kogu basseiniala, mitte ainult bassein. Täna avastasin, et kõige mõistlikum võimalus kõndimiseks on jõusaali ees olev ala, mis on küll üksluine, aga podcaste kuulates kannatab ära – võib isegi ette kujutada, nagu oleks tegemist keskaegse jooksulindiga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *